Záznamník přenesených dat pro sériové komunikační linky - Jankech, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Cieľom bakalárskej práce je realizácia záznamníku dát zo sériových liniek. Práca popisuje základné pojmy pre sériové komunikácie a bližšie sa zaoberá štandardami RS232 a RS485 pre sériovú komunikáciu. Sú v nej popísané najčastejšie spôsoby záznamu vrátane ich použitia v praxi. Bloková schéma navrhovaného záznamníku prenosov je detailne popísaná po jednotlivých blokoch. Ich bližší popis obsahuje prehľad obvodov, s ktorými je možná realizácia bloku a obvodovú schému s použitým obvodom. V ďalších kapitolách sa práca zaoberá popisu návrhu dosky plošných spojov, ovládacej aplikácie pre PC a tvorbe obslužného firmware-u pre mikroprocesor.

The aim of bachelor’s thesis is the realization of data logger for serial communication lines. This paper describes basic concepts of serial communication and looks more deeply into RS232 and RS485 serial communications standards. It describes usual methods of data recording and their application in practice. Data logger’s block diagram is described in detail for each of its parts. Their descriptions contain an overview of circuits, which allows realization of individual blocks and circuit diagram of selected circuit. Following chapters describes design of printed circuit board, control application for PC and firmware for the microcontroller.
Data logger for serial communication lines
Keywords: Záznamník; dáta; sériová komunikácia; RS232; RS485; metódy pre záznam; prevodník; ukladanie; prenosová rýchlosť; bitová rýchlosť; Logger; data; serial communication; RS232; RS485; method of logging; converter; saving; baud rate; bit rate; Eagle