Izolace a charaktreristika oleje získaného z kávové sedliny - Kneblová, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2025)
Tato diplomová práce se zabývá izolací oleje z kávové sedliny různě pražených kávových zrn. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku kávovníku, zpracování kávových zrn od sběru až po pražení a následná baristická příprava kávy. Pozornost je také věnována možnostem udržitelného využití kávového oleje. V rámci experimentální práce byla napražena kávová zrna na tři různé odstíny – světlý, střední a tmavý, následovala baristická příprava espressa. Extrakce oleje proběhla pomocí Soxthermu a metody dle Folche. Získaný olej byl analyzován z hlediska fyzikálně-chemických vlastností, výtěžnosti a profilu mastných kyselin. Složení mastných kyselin bylo konzistentní napříč metodami, s převahou kyseliny linolové, olejové a palmitové. Vyšší stupeň pražení vedl k vyššímu podílu nasycených mastných kyselin a nižší oxidační stabilitě. Statistická analýza prokázala významné rozdíly mezi vzorky, přičemž komerční oleje se vyznačovaly vyšším podílem nenasycených kyselin. Získané výsledky potvrzují potenciál kávového oleje pro uplatnění v kosmetickém, technickém či energetickém průmyslu a podporují myšlenku udržitelného využívání odpadních surovin.

This thesis deals with the isolation of oil from the coffee grounds of differently roasted coffee beans. The theoretical part focuses on the characteristics of the coffee plant, the processing of coffee beans from harvesting to roasting and the subsequent barista preparation of coffee. Attention is also paid to the possibilities of sustainable use of coffee oil.In the experimental part, coffee beans were roasted to three different shades - light, medium and dark, followed by barista espresso preparation. Oil extraction was carried out using Soxtherm and the Folch method. The extracted oil was analysed for physicochemical properties, yield and fatty acid profile. The fatty acid composition was consistent across the extraction methods, with linoleic, oleic, and palmitic acids being predominant. A higher degree of roasting led to an increased proportion of saturated fatty acids and lower oxidative stability. Statistical analysis revealed significant differences between the samples, with commercial oils characterized by a higher content of unsaturated fatty acids. The obtained results confirm the potential of coffee oil for applications in the cosmetic, technical, or energy industries and support the idea of sustainable utilization of waste materials.
Isolation and characterisation of oil obtained from spent coffee grounds
Keywords: Kávová sedlina; rostlinný olej; extrakce; udržitelnost; Coffee grounds; vegetable oil; extraction; sustainability