Analýza rozdílů v působení předpjatých horninových kotev v různých inženýrskogeologických podmínkách - Chylík, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Tato diplomová práce se zabývá popisem chování horninových kotev při tahovém zatěžování. Tento popis je umožněn díky měření deformací pomocí optických snímačů podél celé délky kotvy. Práce je rozdělena do osmi kapitol. V první, druhé a třetí kapitole je uveden úvod k obsahu práce se stručnou motivací, charakteristika návrhu kotev s popisem jejich konstrukce a základní informace o optických snímačích. Ve čtvrté kapitole je objasněn princip vyhodnocení jednotlivých parametrů a v páté kapitole je uveden přehled všech zkoumaných kotev. Šestá kapitola je věnována vyhodnocení jednotlivých kotev vždy s popisem dané oblasti. Sedmá kapitola obsahuje srovnání vyhodnocených parametrů. Mezi zjištěné parametry patří: plášťové tření, rozvoj separace táhla v injektáži, rozdílnost posunů a sil stanové dvěma metodami monitoringu, parametr Ms a koeficient . Osmá, závěrečná kapitola obsahuje závěr.

This thesis focuses on describing the behavior of ground anchors during pull-out tests. Optical sensors enabled this description because they measure the deformation along the entire anchor. The thesis is divided into eight chapters. Chapters one, two and three contain an introduction to the content of the thesis, characteristics of the design of anchors with a description of their construction and basic information about optical sensors. Chapter four explains the principle of evaluation of each parameter and chapter five gives an overview of all the anchors investigated. The sixth chapter contains an evaluation of each anchor with a description of each area. The seventh chapter contains a comparison of the evaluated parameters. Among the parameters found are: skin friction, the evolution of debonding, differences of tendon displacement and forces in tendon determined by two monitoring methods, parameter Ms and coefficient . The thesis ends with chapter eight, which contains final conclusion.
Analysis of behaviour of prestressed ground anchors in various engineering geological conditions
Keywords: Geotechnika; horninová kotva; volná délka táhla; kořenová délka táhla; přetvoření; posun táhla; posun injektáže; injektáž; zatěžovací zkouška; optický snímač; metoda přenosových funkcí; metoda; plášťové tření; separace táhla v injektáži; Geotechnics; ground anchor; free length; bond length; strain; tendon displacement; grout displacement; grout; pullout test; optic sensor; load transfer method; method; skin friction; debonding