Degradace solárních článků na bázi GaAs - Papež, Nikola (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Solární články na bázi arsenidu gallia patří mezi nejvýkonější typ dostupných solárních článků vůbec. Jejich výhodou je výborná odolnost vůči tepelnému a ionizujícímu záření, a proto se využívají zejména v náročných podmínkách. Tato disertační práce popisuje stav GaAs fotovoltaických článku vystavených vůči tepelnému namáhání, vysokému ochlazování, gama záření a ozáření širokospektrálním laserem. Vzorky byly zkoumány před, po a i během těchto procesů pomocí několika analytických a charakterizačních metod. Měření bylo zaměřeno na charakterizaci povrchu, optických a elektrických vlastností. Byly objeveny limity a nové chování tohoto typu článků, které jsou ovlivněny i tenkými ochrannými a antireflexními vrstvami.

Gallium arsenide based solar cells are among the most powerful types of solar cells available. Their main advantage is excellent resistance to thermal and ionising radiation, and therefore they are used primarily in demanding conditions. This dissertation describes the state of GaAs photovoltaic cells exposed to thermal stress, high cooling, gamma radiation and broad-spectrum laser irradiation. The samples were examined before, after and during these processes using several analytical and characterisation methods. The measurements were focused on the characterisation of the surface, optical and electrical properties. Limits and new behaviour of this type of photovoltaic cells have been discovered, which are also affected by thin protective and anti-reflective layers.
Degradation of GaAs Solar Cells
Keywords: degradace; arsenid gallia; solární články; gama ozařování; teplotní namáhání; ochlazování; superkontinuální laser; degradation; gallium arsenide; solar cells; gamma irradiation; thermal processing; cooling; supercontinuum laser