Vinařství ŠakWine - Franko, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2021)
Cílem diplomové práce je vypracovat projektovou dokumentaci novostavby vinařství v katastrálním území obce Šakvice. Objekt má jedno podzemní podlaží, jedno nadzemní podlaží a jedná se o kombinovaný konstrukční systém. V prvním nadzemním podlaží je degustační místnost, konferenční sál, prodejna, showroom a kancelář. V podzemním podlaží se nachází výroba vína a technické zázemí. Budova je založena na betonových pasech z prostého betonu. Svislé nosné konstrukce v prvním nadzemním podlaží jsou navrženy z keramických bloků a svislé nosné konstrukce v podzemním podlaží jsou navrženy ze železobetonu. Vodorovní nosné konstrukce jsou navrženy z monolitického železobetonu. Objekt je zastřešen plochou vegetační střechou. Navržených je dvacet parkovacích stání. Návrhy byly vyvinuty v softwaru AutoCAD. Všechny konstrukce jsou v souladu s platnými normami a předpisy.

The aim of this diploma thesis is to elaborate the project documentation of a new-built winery, in the cadastre area of Šakvice. The building has a basement and one above-ground floor. The building has a combined structural system. On the first floor is a wine-tasting room, a conference hall, a wine shop, a showroom, and an office. The wine production and technical facilities are situated in the basement. The building is based on cast-in-place plain concrete foundation strips. Vertical loadbearing structures on the first floor are design from ceramic blocks and the vertical loadbearing structures on the basement are design from cast-in-place reinforced concrete. Horizontal loadbearing structures are designed from cast-in-place reinforced concrete. The flat roof consists of a flat roof with extensive greenery. There are twenty parking spaces on the site. The designs were developed in the AutoCAD software. All structures comply with the valid standards and regulations.
Winery ŠakWine
Keywords: vinařství; plochá vegetační střecha; keramické bloky; monolitický železobetonový strop; víno; winery; green flat roof; ceramic blocks; concrete roof; wine