Dřevostavba rodinného domu - Yukhymenko, Daria (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Cílem této bakalářské práce je návrh a zpracování projektové dokumentace pro dřevostavbu rodinného domu, jehož výstavba a provoz budou mít minimální vliv na životní prostředí ve vesnici Borščova, kde bude budova umístěna. První část je zaměřena na architektonicko-stavební řešení, stavebně fyzikální posouzení a požárně bezpečnostní řešení. Dům je navržen jako dvoupodlažní nepodsklepená roubená dřevostavba se šikmou sedlovou střechou s vikýřem. Součástí záměru jsou dřevěná terasa a balkon. Dalším stavebním objektem je jednopodlažní garáž s plochou zelenou střechou. Základovým systémem jsou betonové pásy. Nosné stěny rodinného domu v prvním podlaží jsou z BSH hranolů, ve druhém patře jsou z rastru z KVH hranolů. Stěny garáže jsou z pórobetonových tvárnic. Nosná konstrukce stropu a ploché střechy je z dřevěných trámů. Šikmá střecha je tvořena krovem vaznicové soustavy. První patro tvoří kuchyň, obývací pokoj, ložnice, hygienické zázemí a technické místnosti. Obytné podkroví se skládá z ložnic, koupelny, komory, šatny a pracovny. Druhá část se zabývá návrhem technického zařízení budovy s detailním řešením zdravotně technických instalací a posouzením energetické náročnosti. Navržený dům dle PENB má klasifikaci A – mimořádně úsporná. Vytápění, chlazení, ohřev teplé vody zajišťuje invertorové třífázové tepelné čerpadlo vzduch/voda. Vodovod je řešen přípojkou na vrtanou trubní studnu na pozemku. Pro recyklaci odpadních vod jsou navrženy udržitelné systémy pro nakládaní buď to se splaškovými, šedými nebo srážkovými vodami. Nucené větrání je zajištěno pomocí vzduchotechnické jednotky s rekuperačním výměníkem. Na šikmé střeše budou instalovány fotovoltaické panely pro hybridní elektrárnu.

The aim of this bachelor thesis is the design and preparation of project documentation for the wooden timbered family house, whose construction and operation will have minimal impact on the environment in the village of Borshchova, where the building will be located. The first part focuses on architectural and structural design, building physical assessment, and fire safety solutions. The house is designed as a two-story, non-basement log building with a pitched gable roof featuring a dormer. It includes a wooden terrace and balcony. Another construction building is a single-story garage with a flat green roof. The foundation system is concrete strips. The load-bearing walls of the family house on the first floor are made of glued laminated timber beams, on the second floor they are made from post-and-beam structure. The walls of the garage are constructed of aerated concrete blocks. The load-bearing structure of the ceiling and flat roof consists of wooden beams. The pitched roof is made of a truss system. The ground floor includes the kitchen, the living room, the bedroom, sanitary facilities, and utility rooms. The residential attic consists of bedrooms, the bathroom, the pantry, the closet, and the office. The second part focuses on the design of the building's services, with a detailed design of the sanitary installations and an assessment of energy performance. The designed house is classified as energy performance class A – exceptionally energy-efficient, according to the Energy Performance Certificate. Heating, cooling, and water heating are provided by an inverter three-phase air to-water heat pump. Water supply is solved by connection to a drilled tube well located on the property. Sustainable systems are proposed for wastewater recycling, including handling sewage, greywater, and rainwater. Mechanical ventilation is provided by an air-handling unit with a heat recovery exchanger. Photovoltaic panels for a hybrid power plant will be installed on the pitched roof.
Wooden Timbered Family House
Keywords: rodinný dům; roubená dřevostavba; zelená střecha; zdravotně technické instalace; tepelné čerpadlo; fotovoltaická elektrárna; průkaz energetické náročnosti budovy; family house; log building; green roof; sanitary installations; heat pump; photovoltaic power plant; energy performance certificate