Databáze cen pro BIM rozpočtování - Elisová, Martina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na využití metody Building Information Modeling (BIM) v oblasti stavebního rozpočtování. Cílem je vytvoření metodiky pro parametrizaci cenové soustavy ÚRS, která usnadní její integraci do prostředí BIM. Práce popisuje základní pojmy, klasifikační systémy a navrhuje postupy pro standardizaci parametrů, jejichž aplikace byla ověřena v praktické části.

This diploma thesis focuses on the use of Building Information Modeling (BIM) in construction cost estimation. It aims to develop a methodology for parametrizing the ÚRS cost database to facilitate its integration into the BIM environment. The work outlines basic concepts, classification systems, and proposes methods for parameter standardization, tested in the practical part.
Price database for BIM cost estimating
Keywords: BIM; rozpočtování; parametrizace; cenová soustava ÚRS; stavebnictví; digitalizace; automatizace; klasifikace; BIM; cost estimation; parametrization; ÚRS cost database; construction; digitalization; automation; classification