Zastřešení víceúčelového sportovního objektu - Michálek, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2015)
V diplomové práce je vypracován návrh zastřešení víceúčelového sportovního objektu o půdorysných rozměrech 35x48m, maximální výškou 16m. Konstrukce je uvažována pro oblast Brno. Návrh zastřešení je vypracován ve dvou variantách.První variantu tvoří dvoukloubový obloukový příhradový vazník s výškou příhrady 2,0m. Druhou variantu tvoří trojkloubový obloukový příhradový vazník. Ve statickém výpočtu jsou navrženy a posouzeny nosné prvky jako jsou vaznice,vazník, příčná a podélná ztužidla, čelní sloup a kotvení. V závěru je zpracováno porovnání obou variant. Součástí práce je výkresová dokumentace skládající se z dispozičního výkresu, výrobního výkresu vazníku, výkresu směrných detailů a kotevním plánem.

The topic of the thesis is a project of roof of a multifunctional sport object with a ground-plan covering area 35x48m, and maximum height of 16m. This construction is projected for Brno and its surroundings. The project of roofing is evolved in two different variants. First one is formed by double-jointed arched latticed truss. Supporting components such as purlins, lateral and longitudal bracings, frontal column and anchorage are designed and assessed in static calculation. At the end of the thesis, comparison of both variants is elaborated. Design documentation, which consists of dispositional drawing, drawing of truss for manufacturing, drawing of indicative details and plan of anchorage, is a part of the thesis.
The Roof Structure of a Multipurpose Sport Building
Keywords: nosná ocelová konstrukce; zastřešení; obloukový vazník; příhrada; vaznice; kotvení; příčná ztužidla; podélná ztužidla; trojkloubový; dvoukloubový; zatížení; posouzení; vnitřní síly; šroubový spoj; svar; kotevní šrouby; Steel construction; roofing; latticed truss; stall; purlin; anchorage; lateral bracing; longitudal bracing; triple-jointed; double-jointed; load; assessment; internal forces; screw connection; weld; anchor screws