Převod gramatik do normálních forem - Klapuchová, Mirka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2012)
Práce se zabývá problematikou normálních forem z teorie formálních jazyků. Jsou zde uvedeny základní pojmy z této oblasti, dále různé typy gramatik a především normální formy a algoritmy pro převod gramatik do těchto forem. Součástí práce je popis návrhu a implementace programu, který slouží k převodu vstupní gramatiky do zadané normální formy.

This thesis deals with issues of normal forms from theory of formal languages. Basic terms from this area are listed here, different types of grammars as well and especially normal forms and algorithms that transfer grammars into normal forms. Description of design and implementation of program which is used to transfer input grammar into entered normal form is included.
Transformation of Grammars into Normal Forms
Keywords: Formální jazyky; bezkontextová gramatika; kontextová gramatika; neomezená gramatika; Chomského normální forma; Greibachové normální forma; Kurodova normální forma; Geffertova normální forma; Pentonnenova normální forma.; Formal languages; context-free grammar; context-sensitive grammar; unrestricted grammar; Chomsky normal form; Greibach normal form; Kuroda normal form; Geffert normal form; Pentonnen normal form.