Posouzení vlivů územního plánování na cenu pozemků v Hranicích na Moravě - Menyhardová, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2021)
Diplomová práce se zabývá územním plánováním a jeho vlivem na tržní hodnotu pozemků v Hranicích na Moravě. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. V teoretické části jsou definovány základní pojmy z oblasti oceňování pozemků a územního plánování, potřebné k pochopení dané problematiky. Praktická část práce se zaměřuje na samotné ocenění vybraných pozemků ve třech stupních územně plánovací dokumentace. Ocenění předchází analýza realitního trhu města Hranice a vytvoření databáze se srovnávacími vzorky. Pro stanovení tržní hodnoty pozemků je použita metoda přímého porovnání. V závěru práce jsou shrnuty dosažené výsledky řešení a zhodnoceny vlivy územního plánování působící na tržní hodnotu pozemků.

The diploma thesis deals with spatial planning and its impact on market value of land in Hranice na Moravě. The thesis is divided into two parts. The theoretical part defines fundamental terms related to land valuation and spatial planning, which are crucial for understanding this field of study. The practical part focuses on valuation of selected plots in three levels of spatial planning documentation. The valuation is based on analysis of real estate market in Hranice na Moravě, which consists of a database of comparable properties. The method of direct comparison was used for determination of market value. The last part of the thesis summarizes the results and evaluates the impact zone planning makes on market value of the land.
Assessment of the Impact of Spatial Planning on Land Prices in Hranice na Moravě
Keywords: Ocenění; pozemek; územní plánování; porovnávací metoda; tržní hodnota; Valuation; land; spatial planning; comparative method; market value.