Korozní odolnost konstrukčních slitin hořčíku - Tkacz, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2014)
Tato práce popisuje hořčíkové slitiny, jejich vlastnosti a způsoby jejich výroby. V experimentální části se však zaměřuje na slitinu AZ91. Na povrchu této slitiny byly připraveny konverzní povlaky – chromátový povlak, manganistano-fosfátový povlak a fluoridový povlak. Korozní odolnosti připravených povlaků byly porovnávány ponorovými zkouškami a potenciodynamickými metodami. Hodnocení korozní odolnosti pomocí ponorových zkoušek bylo úspěšné pouze u manganistano-fosfátového povlaku, jelikož pouze u tohoto povlaku došlo k jeho odstranění během čištění vzorků. Pro porovnání korozní odolnosti pomocí potenciodynamických měření bylo potřeba nalézt správné postupy a optimalizovat metody měření. K těmto účelům byly vybrány galvanické zinkové povlaky na ocelových pleších s tloušťkou 8 µm a 30 µm. Tyto povlaky zajistily homogenní zinkový povrch, díky čemu nedošlo během měření k ovlivnění žádnými heterogenitami. Po optimalizaci metod potenciodynamických měření pomocí galvanických zinkových povlaků bylo přistoupeno k měření nepovlakované hořčíkové slitiny AZ91 i slitiny AZ91 s konverzními povlaky. Pro nepovlakovanou slitinu AZ91 byla určena jako vhodná metoda měření pomocí tzv. panenských katodických křivek. Oproti tomu, pro slitinu AZ91 s konverzními povlaky byla vhodnější metoda tzv. kombinovaných křivek, v rámci které byly měřeny metody cyklické voltametrie (± 5 mV) a následně panenské anodické křivky.

This thesis describes magnesium alloys, their properties and methods of their production. However, experimental part is focused on AZ91 magnesium alloy. Conversion coatings were prepared on the AZ91 surface – chromate coating, phosphate permanganate coating and fluoride coating. Corrosion resistance of the prepared coatings were compared by immersion tests and by potentiodynamic methods. Evaluation of corrosion resistance by immersion tests was successful only for phosphate permanganate coating. Only this coating was removed during cleaning of the samples. For comparison of corrosion resistance was important to find the correct procedures and optimize the measurements methods. For these purposes have been chosen galvanic zinc coating on steel sheets. Thickness of the zinc coating were 8 and 30 microns. This coatings provide uniform zinc surface without heterogenities which was important for the potentiodynamic measurements. After optimization methods for potentiodynamic measurements by galvanic zinc coatings have been measured magnesium alloy AZ91 uncoated and coated by conversion coatings. For uncoated AZ91 magnesium alloy was determined suitable method so called virgin cathodic curve. On the other hand, for the coated AZ91 magnesium alloys was determined suitable method so called combined curve, within which we measured cyclic voltammetry curve (± 5 mV) and then virgin anodic curve.
Corrosion Resistance of Structural Magnesium Alloys
Keywords: Hořčíkové slitiny; AZ91; koroze; konverzní povlaky; potenciodynamické křivky; panenské křivky.; Magnesium alloys; AZ91; corrosion; conversion coatings; potentiodynamic curves; virgin curves.