Difúze v huminových gelech s inkorporovanými kovovými ionty - Krpatová, Lenka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2008)
Hlavním tématem této diplomové práce je studium difúze huminových gelů s inkorporovanou mědí. Huminový gel byl připraven srážením humátu sodného s 5 M chloridem měďnatým. Nejdříve bylo třeba najít vhodné extrakční činidlo, kterým by byla vyextrahována měď z huminového gelu. Získáním závislosti koncentrace měďnatých iontů na čase byl jako nejvhodnější činidlo vybrán chlorid hořečnatý, který se dále použil k vymývání mědi z plátků gelu. V další části bylo třeba ověřit difúzní metodu, při které neprobíhá reakce v gelu. Výluhy z plátků gelu před a po difúzi byly proměřeny na UV/VIS spektrofotometru. Experiment byl proveden pro časy 3, 12, 24, 48 a 72 hodin. Ze získaných výsledků byl vypočítán difúzní koeficient, do kterého ale nebyl započítávan výsledek pro 72 hodin. Z difúzního koeficientu byly vypočítány teoretické koncentrační profily, které byly dále srovnány s experimentálně zjištěnými. Profil pro 72 hodin ukazuje, že se nedá použít, protože je zploštělý a koncentrace na okrajích byla nižší než u ostatních. Ostatní teoretické profily se shodují.

The main topic of this diploma thesis is the study of diffusion of humic gels with incorporation of copper ions. Humic gel was prepared by precipitation of humate sodium with 5 M copper dichloride. First, it was necessary to find a useful extraction of surfactant that would have extracted copper from humic gel. Magnesium chloride was chosen as optimal surfactant from obtain relation of concentration copper(II) ions on time. Magnesium chloride was used to elution of copper from the slices of the gel. In next part it was important to verify the diffusion method that reaction in gel was not proceed in. Elution from slices of the gel before and after diffusion were scaled on the UV/VIS spectrophotometer. Experiment was prepared for times 3, 12, 24, 48 and 72 hours. Coefficient of the diffusion was calculated from obtained results, but 72 hours was not counted to the result.¨ From the coeficient of diffusion theoretic concentration profiles were calculated and then they were compared with experimentally results. Profile for 72 hours shows that it was unusable because it was oblate and fringe and concentration was lower than in other profiles. Other theoretic profiles agree.
Diffusion in humic gels with incorporated metal ions
Keywords: huminové kyseliny; gel; difúze; kovové ionty; humic acids; gel; diffusion; metal ions