Výroba opěry objemovým tvářením - Pfeifer, František (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
PFEIFER František: Výroba opěry objemovým tvářením. Závěrečný projekt magisterského studia, 5. roč., ak.rok. 2008/2009, FSI VUT v Brně, ústav strojírenské technologie, odbor obrábění, květen 2009, str. 94, obr. 37, tab. 3 a 13 příloh. Závěrečný projekt vypracovaný v rámci magisterského studia předkládá návrh výroby součásti opěra z oceli 12 010. Polotovar je tyč 130 – 251 ČSN 42 5510. Roční produkce 95 000 ks. Na základě studie technologií výroby je navržena technologie výroby zápustkovým kováním na svislém kovacím lisu LMZ 6500B (firmy Šmeral Brno a.s.) se jmenovitou tvářecí silou 65 MN., s ostřižením výronku a blány na ostřihovacím lisu, který dosahuje jmenovité tvářecí síly 8 MN. Pro tuto variantu jsou provedeny potřebné technologické výpočty, návrh geometrie zápustky, výběr potřebných strojů a simulace tvářecího procesu pomocí softwaru QFORM.

PFEIFER František: Production of support by solid forming. A Graduation Thesis of Master´s Studies, the 5th Year of Study, the School-year 2008/2009, FSI VUT Brno, Department of Machining, May 2009, Pages No. 94, Pictures No. 37, Tables No. 3, Appendixes No. 13. The Graduation Thesis, elaborated in the framework of engineering studies, presents the production technology of support component from steel ČSN 12 010. A material is a rod of the 130 – 251 ČSN 42 5510. A yearly production is 95 000 pieces. Based on the studies of possible production technologies was proposed the technology of production by the vertical forging press LMZ 6500B (Šmeral Brno a. s.) with a nominal forming power of 65 MN, flash and pellicle trimming on a trimming press with a nominal power of 8 MN. For this option, the required technological calculations, the design of the die, the specification of production machines and a simulation forming process which is made in the software QFORM have been carried out.
Production of support by solid forming
Keywords: Opěra; zápustkové kování; výkovek; zápustka; svislý kovací lis.; Support; die forging; forging; die; vertical forging press.