LOD pro GPUEngine - Staněk, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2018)
Při vykreslování 3D polygonálních modelů se objevují problémy s reprezentací na různých úrovních detailu. Vysoce detailní modely umístěné ve větší vzdálenosti od kamery trpí nežádoucím aliasingem plynoucím z hrubosti vzorkování jejich povrchu a vzhledem k zobrazené velikosti spotřebuje jejich vykreslení neúměrně velké množství času. Méně detailní modely naopak snižují vizuální kvalitu scény, pokud se vyskytují dostatečně blízko ke kameře. Tato práce se zabývá teorií a praktickými technikami pro řešení těchto problémů. Jsou zde rozebrány různá publikovaná řešení a jejich principy, a navržena a provedena implementace vybraných technik pro knihovnu GPUEngine.

The representation of 3D polygonal model on several levels of available detail is a problem inherent in the process of rendering a scene. Highly-detailed models, if placed far from the camera, suffer from spatial aliasing that results from inadequate sampling of their surface, and require disproportionately large amount of time to render. Low-detailed models on the other hand reduce the visual quality of the scene when placed too near to the camera. This report delves in both the theory and the practical techniques used for solving these problems. It describes various published solutions and the principles behind them, and presents a design and an implementation of selected techniques for the GPUEngine library.
LOD for GPUEngine
Keywords: Úroveň detailu; LoD; GPUEngine; automatizace; zpracování 3D modelů.; Level of Detail; LoD; GPUEngine; automation; processing of 3D models.