Sledování vlivu teploty na vlastnosti olověných akumulátorů - Malyi, Denys (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2022)
Diplomová práce seznamuje s aktuálním stavem výzkumu fenoménu Thermal runaway efektu u olověných akumulátorů. V literární rešerši jsou představeny jednotlivé teorie, které se snaží vysvětlit TRE fenomén. V druhé kapitole jsou uvedeny navrhnuté experimenty, které budou sledovat změny teplot u olověných akumulátorů různých konstrukcí. V praktické části diplomové práce jsou popsány provedeny experimenty, jejich průběhy a jejich hodnocení.

This master's thesis acquaints with the current state of research into phenomenon the Thermal runaway effect in lead-acid batteries. The literature search presents individual theories that try to explain the TRE phenomenon. The second chapter presents proposed experiments that will monitor temperature changes in lead-acid batteries of various designs. In the practical part of the master's thesis, the performed experiments, their courses, and their evaluation are described.
Evaluation Of Temperature Influence on Lead-Acid Battery Properties
Keywords: Nadlimitní teplotní vzrůst; olověné baterie s regulačním ventilem; kyslíkový cyklus; kondiciovací cyklování článků; cyklování článků bez napěťového omezování; Thermal runaway; valve-regulated lead-acid batteries; oxygen cycle; conditioning cycling of cells; cells cycling without voltage limitation