Konstrukce asistenčního robota - Novotný, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Cílem bakalářské práce je konstrukční návrh rámu a zvedacího mechanismu asistenčního robota „Boba“. Součástí práce je návrh variant mechanismů, převodů a celkové konstrukce, kontrola finálního řešení a realizace prototypu. Konstrukce rámu je navrhnuta z kompaktního a zároveň lehkého materiálu hliníku. Podvozek je tříkolové konstrukce schopný překonávat vysoké prahy díky velkým kolům. Pro pohon kol byl vybrán DC motor se jmenovitými otáčkami 500 ot./min, pro dosažení požadované rychlosti 1,5 m/s, a kroutícím momentem 600 Nmm, který je umístěny uvnitř nezávislé poháněných předních kol. Pro řešení zvedacího mechanismu byl zvolen pohybový šroub s trapézovým závitem s označením Tr 10x3 vyrobený dle normy DIN 103 z materiálu C15. Součástí práce byla výroba prototypu pro odzkoušení všech navrhnutých mechanismů a převodů s ohledem na vstupní náklady.

The aim of the Bachelor thesis is design of frame and lifting mechanism of assist robot called „Bob“. The thesis consist of several construction design of mechanism and gears, final solution control and creating of prototype. For the materiál of frame construction was chosen the aluminium because of its hardness and weight. The chassis of robot is 3-wheeled construction unable passing through threshold. The motor for robot drive was chosen DC motor with 500 rpm and torque 600 Nmm, which is placed inside of front wheels. For the lifting mechanism was chosen the motion screw with trapezoidal screw-thread Tr 10x3 made by DIN 103 from C15 steel. Another part of the thesis was create of the prototype for testing whole mechanisms and gears.
Design of assist robot
Keywords: Asistenční robot; konstrukce rámu; zvedací mechanismus; mobilní robot; Assist robot; frame construction; lifting mechanism; mobile robot