Vizualizace stínů v počítačové grafice - Vorobev, Fedor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Tato práce se zabývá studiem a implementací existujících technik renderování stínů v reálném čase pro všesměrová světla. Konečným výsledkem této práce je demonstrační aplikace využívající API Vulkan, která umožňuje experimentovat s několika existujícími technikami pro zobrazovaní stínů, konkrétně všesměrové shadow mapy a stínová tělesa. Implementované techniky jsou porovnané z hlediska vizuální kvality a výkonu.

This thesis deals with the study and implementation of existing real-time shadow-rendering techniques for omnidirectional lights. The final result of this thesis is a demonstrational Vulkan application showcasing several shadowing techniques, specifically cube shadow mapping and stencil shadow volumes. Implemented techniques are compared on the basis of visual quality and performance.
Shadow Visualization in Computer Graphics
Keywords: stíny; stínování; mapování stínů; shadow mapy; stínová tělesa; stencil stíny; stencil buffer; grafika; 3D renderování; C++; Vulkan; shadows; shadowing; shadow mapping; shadow maps; shadow volumes; stencil shadows; stencil buffer; graphics; 3D rendering; C++; Vulkan