Voda ve formě - Lehnertová, Martina; Kubina, Matěj (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, 2025)
Urbanismus sídel ve své elementární podstatě netvoří jen hmota, ale také fluidum různého skupenství, a to ve formě prostoru (vzduchu), či vody. Voda a vodní prvky jsou odjakživa nedílnou součástí sídel. Sídla vznikala při vodních zdrojích, bez kterých by nebyla života-schopná. Voda má řadu vlastností a její uplatnění v sídlech je mnohé. Od tekoucí řeky až po klidnou vodu ve váze na stole se beze sporu podílí na spoluutváření životního prostoru. Příspěvek je zaměřen na takové vodní prvky, které se odedávna spolupodílí na formování veřejného prostoru v historických sídlech. Vodní prvky se do veřejného prostoru sídel dostávaly pro zajištění základních potřeb obyvatel. Postupem času, s rozvojem sídel, se stávaly prvkem estetickým, s pozitivním vlivem na vnímání sídla obyvateli i návštěvníky. Některá sídla, především lázeňská, vznikla dokonce právě jen díky účinkům vody. V současnosti se dá říci, že je většina vodních prvků v sídlech vnímána pozitivně, na náměstích, v ulicích a dalších prostorech vznikají také zcela nové prvky. Vodní prvky nás pojí s historií a mají daleký přesah přes pouhou estetickou či prostoro-tvornou funkci. V případě novějších počinů vodní prvky veřejná prostranství doplňují o novou podstatu, jsou uplatňovány v roztodivných formách, od kašny až po mlžítko. Příspěvek stručnou formou předkládá vývoj vodních prvků v sídlech, posuzuje, jaký vliv má přítomnost vody na vnímání veřejného prostoru i lidské zdraví. Zároveň se zamýšlí nad formami vody i nad tím, jak k návratu či novým vodním prvkům přistupuje soudobá památková péče. Vodní prvky jsou pro sídla fenoménem, který nelze v žádném případě opomíjet.

Urbanism of settlements, in its fundamental essence, is not formed solely by matter but also by fluid in various states, whether in the form of space (air) or water. Water and water elements have always been an integral part of settlements. Settlements emerged around water sources, without which they would not have been viable. Water has numerous properties, and its applications in settlements are manifold. From a flowing river to still water in a vase on a table, it undoubtedly contributes to shaping the living environment. This paper focuses on water features that have long played a role in shaping public spaces in historic settlements. Water features were initially introduced into public spaces to meet the basic needs of inhabitants. Over time, as settlements developed, they became aesthetic elements with a positive impact on how residents and visitors perceived their surroundings. Some settlements, especially spa towns, were even established solely due to the beneficial effects of water. Today, most water features in settlements are perceived positively, and entirely new elements are emerging in squares, streets, and other public spaces. Water features connect us with history and extend far beyond more aesthetic or spatial functions. In the case of newer interventions, they enrich public spaces with new meaning, appearing in various forms, from fountains to misting installations. This paper briefly presents the development of water features in settlements, examining the impact of water on the perception of public space and human well-being. It also considers different forms of water and how contemporary heritage conservation approaches the return of historical or the introduction of new water elements. Water features are a significant phenomenon in settlements that should not be overlooked.
Water in Form
Keywords: vodní prvky; fenomén vody; historická sídla; památkový urbanismus; veřejný prostor; urbanistický rozměr sídel; water features; the phenomenon of water; historic settlements; heritage urbanism; public space; the urban dimension of settlements