Zplyňování biomasy v atmosféře se zvýšeným obsahem oxidu uhličitého - Budai, Karel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá použitím CO2 při zplyňování biomasy. Teoretická část je zaměřena na popis zplyňovacího procesu a zplyňovacích zařízení. V další části je popsán vliv složení zplyňovacího media na vlastnosti generovaného plynu. Experimentální část je věnovaná zplyňování biomasy na generátoru s fluidním ložem, kdy je zkoumán vliv koncentrace CO2 ve zplyňovacím mediu na vlastnosti generovaného plynu. V závěrečné části je zhodnocení výsledků.

This diploma thesis deals with the use of CO2 in gasification of biomass. The theoretical part is focus on description of gasification process and gasification reactors. The next part descripes the influence of the gasifitation medium composition on the properties of the generated gas. The experimental part is devoted to gasification of biomass on a fluidized bed generator, where the effect of CO2 concetration in the gasification medium on the properties of the generated gas is investigated. In the final part is the evaluation of the results.
Biomass gasification with carbon dioxide
Keywords: Zplyňování; biomasa; oxid uhličitý; dehet; Gasification; biomass; carbon dioxide; tar