CT měření a analýza biologických vzorků obsahujících měkké i tvrdé tkáně - Havlíčková, Zuzana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Tato práce se zaměřuje na využití rentgenové výpočetní tomografie (CT) k měření biologických vzorků obsahujících měkké i tvrdé tkáně a následné analýze získaných dat. Biologickými vzorky v této práci jsou živé mořské korály. Na začátku práce je shrnut teoretický úvod, který je nezbytný nejen pro pochopení fungování CT přístroje, ale také pro následné zpracování tomografických dat. Dále se práce zaměřuje na konkrétní nastavení parametrů použitých při skenování vzorků korálů, na které plynule navazuje zpracování získaných dat. V práci bylo testováno několik přístupu k dosažení co nejkvalitnějších dat a z nich byly vybrány ty nejefektivnější. Celkově práce přináší dva konkrétní postupy, které je možné využít při zpracování podobných biologických vzorků.

This bachelor's thesis focuses on the use of X-ray computed tomography (CT) for measuring biological samples containing both soft and hard tissues, as well as on the postprocesing of the acquired data. The biological samples in this thesis are live marine corals. The introduction of the thesis summarizes the theoretical foundations necessary not only for understanding the operation of the CT, but also for the subsequent processing of tomographic data. The thesis further describes the specific settings used for scanning of coral samples, followed by the processing of the obtained data. Several approaches were tested in order to achieve the highest possible data quality, and the most effective methods were selected. Overall, the thesis presents two specific procedures that can be applied to the processing of similar biological samples.
CT measurement and analysis of biological structures containing soft and hard tissues
Keywords: Rentgenová výpočetní tomografie; CT; mikroCT; zpracování obrazů; filtrace; redukce šumu; biologické vzorky; korály; X-ray computed tomography; CT; microCT; image processing; filtration; noise reduction; biological samples; corals