Registrace obrazů s využitím optimalizace pomocí automatické diferenciace - Slavíček, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Práce se zabývá využitím automatické diferenciace v registraci obrazů. V teoretické části byly popsány kroky registrace obrazů a možné způsoby jejich realizace. V praktické části byl navržen algoritmus pro registraci afinně transformovaných obrazů s využitím automatické diferenciace. Algoritmus byl implementován. Byly navrhnuty dvě modifikace algoritmu. Dále byla sestavena testovací databáze sestávající z RTG snímků hrudníku. Na ní byl algoritmus otestován.

This thesis deals with image registration using optimization with automatic differentiation. In the teoretical part were decribed steps of image registration and possibilities of their realization. The practical part consists of design of algorithm for registration of afinely transformed images and implementation of it. Two modifications of the algorith were proposed. Database of xray images was designed. The algorithm was tested on this database.
Image registration using optimization with automatic differentiation
Keywords: registrace obrazů; automatická diferenciace; optimalizace; zpracování obrazu; image registration; automatic differentiation; optimalization; image processing