Tvorba inovačních zadání a jejich řešení - Lněnička, Luboš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Tato diplomvá práce se zabývá metodikou tvorby inovačních návrhů a jejich řešení. Konkrétněji metodikou TRIZ – Tvorba a Řešení Inovační/Invenčních Zadání (TIPS – Theory of Inventive Problem Solving). Tato práce je rozdělena do čtyř částí. V první části je tato metodika představena včetně jejích základních nástrojů. Poté, ve druhé části je zde take představen software Goldfire včetně jednotlivých nástrojů k podpoře řešení studenských prací. Ve třetí části je metodika TRIZ demostrováná na případu inovace větrné elektrárny s podporou software Goldfire Inovator. Ve čtvrté, závěrečné části práce jsou zhodnoceny přínosy metodiky TRIZ pro vzdělání a praxi.

This thesis deals with methodology for creating innovative concepts and their solving. More precisely, TIPS methodology „Theory of inventive problem solving“. This thesis is divided into four parts. In the first part, this methodology and its five basic tools are introduced. The second part provides introduction of software Goldfire Inovator including the tools which could be useful for students working on their projects. Third part demonstrates TIPS methodology on the innovation of wind power plant supported by software Goldfire Inovator. The fourth part evaluates advantages and contributions of TIPS methodology for education and practice.
Theory of inventive problem solving
Keywords: TRIZ; tvorba a řešení inovačních zadání; inovace; invence; Goldfire; větrná elektrárna; TIPS; Theory of inventive problem solving; inovation; invention; wind power plant