Modelový výzkum vodních turbín - Dokoupil, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Takhle zpráva se zabývá modelovým výzkumem vodních turbín. Zpráva je rozdělena na dvě základní části a to na část teoretickou, kde je stručně popsána teorie modelového výzkumu vodních turbín. A na část praktickou, kde se zabývám měřením a vyhodnocením dat v praxi.

This paper is cocerning in model testing of water turbines. Paper is devided in two sections. In first section is brief summary of theoretical basis of water turbine model testing. Second section is concerning with practical measurement of Francis turbine and evaluation of basic charakterisics.
A Similitude Analysis in Case of Water Turbines
Keywords: vodní turbína; Francisova turbína; účinnost; kavitace; charakteristika; model; prototyp; kalibrace; snímač; podobnost; měření; Water turbine; Francis Turbine; Efficiency; cavitation; characteristics; model; prototype; calibration; sensor; affinity; measurement