Tlakové a rychlostní pulsace kapaliny v tenké válcové oblasti - Oborná, Eliška (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Předmětem této diplomové práce je dynamická analýza jevů probíhajících v tenké válcové oblasti, tj. ve spáře, kterou proudí kapalina o daných parametrech. Skrze zavedená zjednodušení se dostává k problematice vlastního a vynuceného kmitání a to jak pro podélné kmitání v trubici, tak pro oblast vyrovnávacího pístu. Popisovaná metoda uplatňuje k rozboru separaci proměnných u tlakové funkce. Rychlostní funkce je odvozena na základě již známého rozložení tlakového pole pomocí rovnice silové rovnováhy (Navier-Stokes).

The subject of this diploma thesis is a dynamic analysis of phenomena occurring in the thin cylindrical region, ie in a gab, which flows liquid by the given parameters. Through the simplifications introduced, it comes to the problem of structural and forced vibration for both the horizontal pulsation in a tube and the area of a compensating piston. The described method uses the separation of variables for pressure function. The speed function is derived from the already known pressure field distribution using the Navier-Stokes equation.
Pressure and velocity pulsations of liquid in thin cylindrical domain
Keywords: Dynamika kapalin; tlakové pulsace; rychlostní pulsace; vlastní frekvence; vlastní tvary kmitu; vynucené kmitání; metoda separace proměnných.; Fluid dynamics; pressure pulsation; velocity pulsation; natural frequencies; modal shapes of vibration; method of separating variables.