Binokulární vidění a výroba anaglyfů - Truhlář, Jindřich (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Bakalářská práce je zaměřena na vysvětlení podstaty binokulárního vidění a pomocí geometrie vysvětluje vznik stereogramu. V další části je rozebrán technický postup při pořizování stereogramu a upozorňuje na důležitá nastavení fotoaparátů. Jsou zde rozebrány a porovnány metody pozorování stereoskopických snímků, speciálně anaglyf. V praktické části představuji navrženou aparaturu a dvě vytvořené aplikace pro snímání a úpravu stereo snímků. Součástí je i sada ukázkových fotografií.

Bachelor thesis is focused on explaining the matter of stereopsis and clarifies the origin of stereogram using geometry. Next part deals with the process of shooting stereogram including important settings of the cameras. The work describes and compare several possible approaches of viewing stereoscopic images, especially anaglyph. In the last practical part two aplications for shooting and editing stereoscopic images are introduced. I enclose few photo examples .
Binocular vision and anaglyph production
Keywords: anaglyf; stereo vidění; stereogram; paralaxa; anaglyph; stereopsis; stereogram; parallax