Moderní procesní kapaliny pro obrábění - Menšíková, Markéta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Bakalářská práce je zaměřena na rešerši problematiky procesních kapalin pro obrábění. Práce popisuje základní principy a metody chlazení a mazání při obrábění, druhy procesních kapalin, provozní činnosti spojené s jejich používáním a současný stav na trhu. Výstupem práce je obecné technicko-ekonomické zhodnocení pro použití procesních kapalin ve strojírenské aplikaci.

This Bachelor’s thesis focuses on literature search of problems of process liquids. This thesis describes basic principles and methods of cooling and lubrication in machining, sorts of process liquids, activities associated with the use of these liquids and current market situation. The output of this thesis is general technical economic evaluation for using process liquids in machining.
Modern cooling lubricant for metal machining
Keywords: procesní kapalina; chladící účinek; mazací účinek; přívod procesních kapalin; řezný proces; process liquids; cooling effect; lubricating effect; inlet liquids; cutting process