Aplikace pro zobrazování OLAP datových kostek - Kiss, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2020)
Cieľom tejto bakalárskej práce je poskytnúť informácie o základnej problematike dátových skladov, dátových kociek a OLAP analýzy. V teoretickej časti práce sa predstavuje etapa predspracovania dát a jeho elementárne časti prevedené pred ich samotným vkladaním do dátových skladov. Okrem toho sú stručne uvedené základné typy OLAP operácii a možnosti zobrazenia dátových kociek. Získané poznatky sú využité k vytvoreniu hlavného výsledku práce, ktorá má podobu aplikácie pre zobrazovanie OLAP dátových kociek vo vhodne zvolenej podobe. Vytvorené riešenie poskytuje možnosť prevedenia základných operácii OLAP analýzy nad výslednými dátovými kockami.

The main aim of this thesis is to provide information about the basic issues of data warehouses, data cubes and OLAP analysis. Furthermore, in the theoretical part is introduced the stage of data preprocessing and its elementary parts performed before their insertion in to data warehouses. Additionally, there are listed the basic types of OLAP operations and the possible ways of displaying data cubes. Acquired information is used to create application for displaying OLAP data cubes in suitable format.
Application for Displaying OLAP Data Cubes
Keywords: OLAP; ETL; dátový sklad; dátové kocky; multidimenzionálny model; PostgreSQL; OLAP; ETL; data warehouse; data cube; multidimensional model; PostgreSQL