Chlazení obytných prostor s pomocí solární energie - Staněk, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na návrh chlazení bytové jednotky ve starém rodinném domě. Úvodní kapitola se zabývá popisem klimatizačních zařízení a jejich použití. V následující části se rozebírá funkce a možnosti fotovoltaických systémů které mají snížit ekonomickou náročnost klimatizování. Ve třetí kapitole rozebíráme parametry stavební konstrukce. Následující kapitola ukazuje příklad výpočtu a výsledky tepelných zisků všech místností. Předposlední kapitola ukazuje návrh chlazení bytové jednotky i s přídavným zásobníkem na teplou vodu, pro větší využití venkovní jednotky. Poslední kapitola ukáže návrh fotovoltaické elektrárny na střechu budovy a tím minimalizovat ekonomickou zátěž provozu klimatizace.

The bachelor thesis focuses on the design of the cooling of a residential unit in an old family house. The introductory chapter deals with the description of the air conditioning equipment and its use. The following section discusses the functions and possibilities of photovoltaic systems to reduce the economic cost of air conditioning. The third chapter discusses the parameters of the building structure. The following chapter shows an example calculation and results of the heat gains of all rooms. The penultimate chapter shows the cooling design of the dwelling unit including an additional hot water storage tank, for a higher utilization of the outdoor unit. The last chapter will show the design of a photovoltaic plant on the roof of the building to minimize the economic burden of the air conditioning operation.
Cooling residential spaces by using solar energy
Keywords: Chlazení; tepelná zátěž; fotovoltaická elektrárna; Cooling; thermal load; photovoltaic power plant