Statická rekonstrukce barokního vinného sklepa - Kešiar, Szabolcs (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Diplomová práce je zaměřená na návrh statického zajištění a stavebních úprav u barokního vinného sklepa, jež je součástí dvoupodlažního domu. První část práce se zabývá posouzením a statickým zajištěním zděné klenby sklepa, která je přitížená novostavbou. Druhá část řeší rekonstrukci dvoupodlažního objektu, který se nachází v havarijním stavu se silně rozvinutými trhlinami. Práce obsahuje průvodní zprávu ke statickému výpočtu, technickou zprávu, statický výpočet, výkresovou dokumentaci a postup práce. Pro výpočet vnitřních sil byl použitý výpočtový program SCIA Engineer 2017. Součástí výkresové dokumentace je výkres tvaru a výztuže základové konstrukce a žeber, mapování poruch, vedení lan ve stěnách a pro stropní klenbu včetně půdorysů, řezů a pohledů, výrobní výkresy kotevních desek a deviátoru, výkres výztuže železobetonového věnce a postup výstavby horní stavby.

The diploma thesis is focused on the design of structural support and construction modifications of a baroque wine cellar, which is part of a double-storeyed house. The first part deals with the statical analysis and structural support of a masonry barrel vault, which was loaded with a new building. The second part deals with the reconstruction of the double-storeyed object, which is in a state of disrepair with heavily developed cracks. The thesis contains a technical report, analysis of statics, drawing documentation and the work progress. The calculation of internal forces were executed by the software Scia Engineer 2017. The drawing documentation contains a formwork and reinforcement drawing, maping of cracks, leading of tensions in the walls and vault including of floor plans, sections and elevations, production plans of base plates and deviators, reinforcement drawing of concrete bond beam and finally the construction process of upper construction.
Static reconstruction of the baroque wine cellar
Keywords: Rekonstrukce; přitížení; valená zděná klenba; zesílení; železobetonové žebro; základová patka; předpjaté zdivo; věnec; Reconstruction; load; masonry barrel vault; strengthening; concrete slab; foundation pad; pos-tensioned masonry; concrete bond beam