+Nasazení řezání laserem při výrobě součástí manipulační techniky - Polák, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Tato diplomová práce pojednává o laseru a jeho nasazení do výrobní sféry. Popisuje stručně princip, funkci a možnosti laseru a to převážně nasazení laseru při obrábění. Cíleně je zaměřena na možnosti nasazení laseru při řezání. Diplomová práce byla zpracována v rámci firmy Manex & Co, a. s., výrobce manipulační techniky. Ta disponuje CNC řezacím zařízením Bystronic, a ve svém provozu ji plně využívá. V rámci diplomové je vyráběno řetězové kolo z oceli ČSN 41 1373.

This Diploma thesis trests of laser and his localisation in production sphere. It briefly describes principle, function and possibilities of laser, mainly laser technology by machining. It tafgets the possibilities of laser by cutting. The diploma thesis was elaborated in conjunction with the company Manex & Co, a. s., producer of handling systems. It disposes of CNC cutting machinery, which is fully engaged. A chain gear from ČSN 41 1363 was produced in terms of this diploma thesis.
The laser beam use in a production of parts for manipulating technique
Keywords: laser; funkce; řezání; technologie; laser; function; cutting; technology