Zabezpečení komunikace v systémech využívající omezená zařízení - Michálek, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Tato práce pojednává o využitelnosti a analýze kryptografických metod na zařízeních s nízkým výpočetním výkonem a malou pamětí. Práce popisuje různé metody a uvádí příklady jejich použití. Podle určitých parametrů zabezpečovacích metod, tedy velikosti šifry a náročnosti na operační paměť, jsou vybrány a následně porovnány symetrické šifry a autentizační kódy a dále jsou rozebrány bezpečnostní protokoly a možné útoky. V následující části práce je následné porovnání šifer mezi sebou a vybraní kandidáti jsou otestováni na zapůjčeném mikrokontroléru. Poté je navržen a implementován zabezpečovací protokol ve dvou verzích, změřeny parametry a provedena analýza výsledného řešení.

This thesis presents the usability and analysis of cryptographic methods on devices with low computing power and low memory capacity. The thesis describes different methods and shows examples of their usability in practice. According to certain parameters of security methods, such as code size and memory size it is selected and compared symetric ciphers and authentication codes. There are also described some security protocols and possible attacks. The next part includes a comparison of ciphers and chosen candidates are tested on our microcontroller. In the end there are propose, implemented and analyzed security protocols.
Secure communication in systems using restricted devices
Keywords: Šifrování; mikrokontrolér; symetrická kryptografie; hash funkce; autentizace; blokové šifry; protokoly; útoky; Encryption; microcontroller; symmetric cryptography; hash function; authentication; block ciphers; protocols; attacks