Numerická analýza procesu tváření svorky stabilizátoru - Zbořil, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na simulaci procesu tváření svorky s cílem lépe odhadnout rozměry rozvinu a jeho vliv na výslednou geometrii svorky. V první části práce je provedena rešerše, která se zabývá inkrementální teorií plasticity, která je důležitá pro pochopení chování materiálu při tváření. Další část je věnována problematice tváření za studena a faktorům ovlivňujícím proces tváření. Následuje seznámení s principy Metody konečných prvků (MKP) a vytvoření simulace tváření svorky. Práce dále analyzuje dílčí problémy, které se vyskytly při simulaci, a na závěr jsou porovnány dosažené výsledky simulace s ideální a reálnou svorkou. Tato práce přispívá k lepšímu porozumění procesu tváření svorky a umožňuje přesnější odhady rozměrů rozvinu a výsledné geometrie svorky.

This thesis focuses on the simulation of the clamp forming process in order to better estimate the dimensions of the development and its effect on the resulting clamp geometry. In the first part of the thesis, a research is carried out that discusses the incremental theory of plasticity, which is important for understanding the material behaviour during forming. The next part is devoted to the cold forming problem and the factors affecting the forming process. This is followed by an introduction to the principles of the Finite Element Method (FEM) and the creation of a clamp forming simulation. The paper further analyses the partial problems encountered during the simulation and finally the simulation results obtained with an ideal and a real clamp are compared. This work contributes to a better understanding of the clamp forming process and allows more accurate estimates of the dimensions of the unwinding and the resulting clamp geometry.
Numerical analysis of stabilizer clamp forming process
Keywords: Tváření svorky; rozvin; inkrementální teorie plasticity; tváření za studena; simulace; Metoda konečných prvků (MKP); geometrie svorky.; Clamp forming; unwinding; incremental plasticity theory; cold forming; simulation; Finite Element Method (FEM); clamp geometry