Kyvadlo čelisťového drtiče 1 600 x 1 250 - Ješuta, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem kyvadla jednovzpěrného čelisťového drtiče. První část pojednává o mechanickém rozpojování nerostných surovin. V druhé části jsou porovnány charakteristické vlastnosti dvouvzpěrných a jednovzpěrných drtičů. Třetí část se věnuje výpočtům a návrhu důležitých součástí drtiče. Další část se skládá z výpočtu drtící síly, návrhu a způsobu výroby kyvadla. V poslední části je provedena pevnostní analýza navrženého kyvadla v programu NX I-deas pomocí metody konečných prvků (MKP).

This thesis deals with the design of the construction of a pendulum of a single toggle jaw crusher. The first part of this thesis treats the mechanical raw minerals disintegration. In the second part the characteristics of a single toggle jaw crusher and double toggle jaw crusher are compared. The third part addresses the calculation and the construction of the main components of the jaw crusher. Next part of the thesis consists of the calculation of the crushing force, the pendulum design, and the method of manufacturing a pendulum. The strength analysis of the designed pendulum using the finite element method (FEM) in program NX-Ideas is made in the last part of this thesis.
Pendulum jaw crusher 1 600 x 1 250
Keywords: čelisťový drtič; jednovzpěrný; dvouvzpěrný; čelist; kyvadlo; svařování; odlévání; metoda konečných prvků (MKP); jaw crusher; single toggle; double toggle; jaw plate; pendulum; welding; casting; finite element method (FEM)