Vliv iontů hliníku ve struktuře hydroxidu nikelnatého na vlastnosti elektrod - Růžička, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
V předkládané diplomové práci, je zkoumán vliv iontů hliníku přidaných v různých koncentracích do struktury hydroxidu nikelnatého, který v dnešní době tvoří základ aktivní hmoty kladné elektrody Ni-Cd akumulátorů. Hydroxid nikelnatý se vyskytuje ve dvou základních modifikacích ? a ß. Dnes používaná ß modifikace dosahuje v porovnání s ? modifikací malé měrné kapacity. Nevýhodou ? modifikace je její nestabilita a postupná degradace na modifikaci ß. Cílem diplomové práce je vybrat optimální množství aditiv hliníku do struktury hydroxidu nikelnatého s ohledem na elektrochemickou účinnost, stabilitu a míru degradace nadeponované vrstvy.

This master's thesis is concerned with the influence of aluminate ions added in various concentrations into the structure of nicel hydroxide that creates Ni-Cd accumulators positive electrode active mass basis nowadays. Nicel hydroxide occurs in two basic modifications ? and ß. Nowadays used ß modification reaches low capacity in comparison with ? modification. The disadvantage of ? modification is its instability and gradual degradation to ß modification. The aim of this diploma paper is to select the optimal amount of aluminate additives into the structure of nicel hydroxide with regard to electrochemical efficiency, stability, and degradation degree of the accumulated layer.
Influence of Al ionts in nickel hydroxide on behaviour of electrodes
Keywords: Ni-Cd akumulátory; hydroxid nikelnatý; cyklická voltametrie; elektrodepozice; impedanční spektroskopie.; Ni-Cd accumulators; nicel hydroxide; cyclic voltammetry; electrodeposition; impedance spectroscopy.