Paralelizace výpočtů pro zpracování obrazu - Fuksa, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Tato práce se zabývá problematikou paralelních výpočtů na moderních procesorech, ať už se jedná o vícejádrová CPU nebo grafické karty. Cílem práce je seznámit se s výpočetními prostředky vhodnými pro paralelizaci výpočtů na PC, definovat jejich výhody, nevýhody, otestovat jejich vlastnosti na příkladech a zvolit vhodné nástroje pro realizaci knihovny pro paralelní zpracování obrazu. Tato knihovna má urychlit výpočty potřebné k nalezení úběžníku v obraze cesty snímaném mobilním robotem.

This work deals with parallel computing on modern processors - multi-core CPU and GPU. The goal is to learn about computing on this devices suitable for parallelization, define their advantages and disadvantages, test their properties in examples and select appropriate tools to implement a library for parallel image processing. This library is going to be used for the vanishing point estimation in the path finding mobile robot.
Paralelized image processing library
Keywords: Grafický procesor; GPGPU; Nvidia; CUDA; Paralelismus; OpenCL; Intel IPP; SIMD; Graphic processor; GPGPU; Nvidia; CUDA; Paralelism; OpenCL; Intel IPP; SIMD