Optické a mechanické trasování pohybujícího se objektu - Chaloupka, Radim (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Bakalářská práce se zabývá návrhem pan-tilt platformy s kamerou, návrhy regulátorů pro její řízení a návrhem a implementací algoritmů pro detekci předem definovaných, pohybujících se objektů. Úkolem systému je nalézt objekt na scéně a udržet jeho pozici tak, aby se vždy nacházel ve středu obrazového snímače. V práci se využívá programovacího jazyku C++ a hardwaru Raspberry Pi. Pro polohování pan-tilt platformy jsou použity PS a PSD regulátory navrženy metodou Ziegler-Nichols a pro optické trasování jsou použity metody detekce zájmových bodů implementované v knihovnách OpenCV.

The bachelor's thesis deals with the design of a pan-tilt platform with a camera, the design of controllers for its control, and the design and implementation of algorithms for the detection of predefined, moving objects. The task of the system is to find the object on the scene and maintain its position so that it is always in the center of the image sensor. The work uses the C++ programming language and Raspberry Pi hardware. PS and PSD controllers designed by the Ziegler-Nichols method are used for pan-tilt platform positioning, and interest point detection methods implemented in OpenCV libraries are used for optical tracing.
Optical and mechanical tracking of a moving object
Keywords: Zpracování obrazu; detekce; trasování; pan-tilt platforma; Raspberry Pi; Ziegler-Nichols; PS; PSD; RPi kamerový modul; C++; OpenCV; Image processing; detection; tracing; pan-tilt platform; Raspberry Pi; Ziegler-Nichols; PS; PSD; RPi camera module; C++; OpenCV