Zvýšení ročního využití parního práškového kotle K5 ve ŽĎAS, a. s - Kubiš, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá vyšším využitím kotle K5 v teplárně ŽĎAS, a.s. v přechodném období, kdy vlivem snížených odběrů dochází k přehřívání zpáteční větve horkovodu a je nutnost přejíždět na jiný kotel. Cílem práce je omezit přejíždění z kotle K5 na kotel K3 a zvýšit jeho časové využití v přechodném období pomocí ekonomicky únosného technického řešení. Na začátku práce je popsána teplárna ŽĎAS, a.s. a její vybavení. Následují čtyři metody výpočtů zvýšení ročního využití kotle K5. A to chlazení zpáteční větve s použitím výměníku tepla, kondenzace části páry z protitlaku TG4, snížení minimálního výkonu kotle K5 a provoz s malou kondenzační turbínou. Práce je zakončena srovnáním zmíněných metod a experimentem snížení minimálního výkonu.

This mastes´s thesis deals with higher usage of boiler K5 in CHP plant ŽĎAS, a.s. in temporary season, when due to reduced consumption is overheating hot water return branch and there is need to change to another boiler. Main goal of thesis is reduce changes betwen boiler K5 and boiler K3 and increase usage of boiler K5 in temporary season by ekonomic profitablbe technical solution. At the beginning of thesis is described CHP plant ŽĎAS, a.s. and its equipment. Next are four methods of calculation increase year´s usage of boiler K5. And these are cooling hot water return branch using heat exchanger, condensation of part steam from back pressure, reduce minimal power of boiler K5 and usage with small condensing turbine. Thesis is finished with comparison of mentioned methods and experimental reduce of minimal power boiler K5.
Increasing the annual use of steam boilers K5 powder in ŽĎAS, a. S
Keywords: Teplárna ŽĎAS; a.s.; kotel; chlazení horkovodu; kondenzace páry; snížení minimálního výkonu kotle; točivá redukce; CHP plant ŽĎAS; a.s.; boiler; cooling hot water return branch; condensation of steam; reduce minimal power of boiler; micro turbine