Odstraňování mikropolutantů při úpravě pitné vody - Hambálková, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2008)
Průnik léčiv do povrchových a pitných vod je celosvětově nově řešeným problémem. Tato diplomová práce se zabývá odstraněním léčiv z vody pomocí koagulace, při níž jsou porovnávána koagulační činidla chitosan a síran železitý. Pro srovnání byla použita i adsorpce na práškové aktivní uhlí. Účinnost odstranění byla zjišťována pomocí UV-VIS spektrofotometru a HPLC.

Intrusion of pharmaceuticals into surface and drinking water is nowadays a problem, that is solved all over the world. This diploma thesis is focused on the removal of pharmaceuticals from water by coagulation. The efficiency of two coagulant agents - chitosan and ferric sulphate was compared. For comparison was used adsorption on a granular-activated-carbon. Efficiency of removal was investigated by UV-VIS spectrophotometer and HPLC.
Removal of micropolutants in drinking water treatment
Keywords: tetracykliny; úprava pitné vody; koagulace; agregace; tetracyclines; drinking treatment; coagulation; aggregation