Simulace optovláknových prvků pro senzoriku - Jakoubek, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Diplomová práce se zabývá popisem funkce nejčastěji používaných prvků na optické trase s důrazem na optické vláknové senzory. Nejprve jsou řešeny základy problematiky přenosu světla v optickém vlákně a druhy vláken, dále jsou popisovány nejprve aktivní optické prvky, poté pasivní optické prvky, zejména optické děliče světla. Je uvedeno dělení optických vláknových senzorů na intrinsické a extrinsické, detailnější popis je věnován senzorům interferometrickým. Práce uvádí rozdíl výsledků reálného měření a simulací v simulačním programu VPIphotonics pro dva sériově zapojené couplery. V rámci práce byl také v programu Matlab vytvořen nový modul optického coupleru, který svou funkcí odpovídá reálnému coupleru a lze jej implmentovat do programu VPIphotonics. V závěru práce je otestována interferometrická funkce zmíněného zapojení.

This diploma thesis describes the function of commonly used elements among optical network, with an emphasis on fiber optic sensors. The basics of optical transmission and types of fibers are described, in addition to active and passive optical components, optical splitters and couplers. Optical fiber sensors are divided in two groups: intrinsic and extrinsic. Interferometric types of sensors are described in detail. The thesis compares theoretical assumptions and practical measurements of two serially-connected couplers. A~new module fulfilling real optical coupler function was made using Matlab. This module can be implemented into the VPIphotonics library. Finally, interferometric function of two serially-connected couplers was tested.
Simulation of fiber-optic components for fiber optic sensors
Keywords: Optika; Aktivní optické prvky; Pasivní optické prvky; VPIphotonics; Coupler; Dělič světla; Mach-Zehnderův interferometr.; Optic; Active optical component; Pasive optical component; VPIphotonics; Coupler; Light splitter; Mach-Zehnder interferometer.