Zdroje tepla pro budovy s téměř nulovou spotřebou energie - Zábovský, Ján (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Bakalárska práca sa zaoberá problematikou vykurovania budov s takmer nulovou spotrebou energie. Je rozdelená do troch častí. V prvej časti sa venuje definícii samotného pojmu a jej rôznym podobám v rámci krajín Európskej únie, pri čom najväčší dôraz kladie na Českú a Slovenskú republiku. V ďalšej časti práca sumarizuje rôzne typy systémov a zariadení, ktoré sa priamo či nepriamo podieľajú na udržovaní tepelného komfortu v interiéri budov. Následne posudzuje ich aplikovateľnosť na budovy s takmer nulovou spotrebou energie. Záverečná časť práce pozostáva z návrhu viacerých variantov vstupných parametrov pre zvolený modelový dom. Pre každý z variantov je navrhnutý vhodný zdroj tepla.

This bachelor's thesis deals with the topic of heat sources for nearly zero energy buildings. It is divided into three parts. The first part of the thesis describes the term „nearly zero energy buldings“ and its differences across European union and especially Czech and Slovak republic. The next part summarizes various types of systems and devices, which are directly or indirectly involved in maintaining interior thermal comfort. It also assesses their applicability to buildings with nearly zero energy consumption. The final part of the thesis consists of the design of several input parameters for the selected model house. A suitable heat source is suggested for each of the variants.
Heat sources for nearly zero-energy buildings
Keywords: budova s takmer nulovou spotrebou energie; energetická náročnosť; primárna energia; súčiniteľ prestupu tepla; potreba tepla; nearly zero energy building; energy performance; primary energy; u-value; heat requirement