4K video přehrávač pro virtuální realitu - Chvíla, Václav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2018)
Práce se zabývá implementací přehrávače videa pro virtuální realitu o kvalitě 4K. Teoretická část práce pojednává o vzniku 360° videí, jejich kompresi a následného zobrazení. V návrhu aplikace bylo zvoleno řešení s knihovnami OpenGL, OpenVR, Qt a komerčního dekodéru formátu jpeg2000 od firmy Comprimato a jako zařízení pro virtuální realitu HTC Vive. V rámci části implementace práce je popis problematiky sdílené paměti s obrazem videa mezi knihovnami a samotné optimalizace přehrávače. Aplikace byla otestována z pohledu výkonu a zpětné vazby uživatelů.

The subject of this work is the implementation of 4K video player for virtual reality. Theoretical part describes the origin of 360° videos, their compressions and rendering. In design of application was choosed solution with OpenGL, OpenVR, Qt libraries and commercial codec jpeg2000 developed by Comprimato company and for virtual reality device the HTC Vive headset. In part of implementation is analysed problem of shared video memory between libraries and  discusses optimalization of the video player. Application was tested in perfomance and by users.
4K Video Player for Virtual Reality
Keywords: Virtuální realita; 4K; přehrávač videa; 360° video; jpeg2000; OpenGL; CUDA; OpenVR; sférické mapování; cube mapping; C++; Virtual reality; 4K; video player; 360° video; jpeg2000; OpenGL; CUDA; OpenVR; sphere mapping; cube mapping; C++