Vícekriteriální optimalizace podniku pomocí trendu - Přichystalová, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vlivu potického rizika na investiční rozhodo-vání při investicích do velkých investičních celků. Neúspěch investorů v oblasti velkých investičních celků je z drtivé většiny způsoben politicko-sociálními důvody, jejichž kvantifikace je mimořádně obtížná. Politické riziko ovlivňuje ekonomické podmínky a stabilitu daného prostředí, proto znalost jeho vývoje je nezbytná pro správné investiční rozhodnutí. Jeho predikce jsou na kvantitativní úrovni problematické. Použitá metoda kvalitativního modelování spadá do oblasti umělé inteligence a slouží k modelování trendu. V práci je popsán postup tvorby kvalitativního modelu, jeho interpretace a doporučení pro využití při investičním rozhodování.

This thesis analyzes the impact of political risk for investment decision-ing-on invest-ments into large investment projects. The failure of investors in the field of large in-vestment projects is the vast majority caused by the politic-social grounds, whose quan-tification is extremely difficult. Political risk affects economic conditions and the stabil-ity of the environment, therefore knowledge of its development is essential for the prop-er investment decisions. His predictions are quantitative level problematic. The method used qualitative modeling falls within the field of artificial intelligence and used to model the trend. The work describes the process of creating qualitative model, its inter-pretation and recommendations for use in investment decisions.
Vector Optimisation of a Company Based on Trend Evaluation
Keywords: Kvalitativní modelování; investice; politické riziko; predikce trendu; common sense.; Qualitative modeling; investment; political risk; trend prediction; common sense.