Překladač z češtiny do slovenštiny - Mydliar, Ján (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2013)
Tato diplomová práce se věnuje tvorbě překladového systému pro překlad z češtiny do slovenštiny. První kapitola pojednává o motivaci k tvorbě práce, druhá o strojovém překladu a jeho různých typech. Třetí kapitola obsahuje přehled metod pro hodnocení kvality strojového překladu. Čtvrtá kapitola se věnuje návrhu a realizaci překladového systému, zejména přípravě paralelních korpusů. Pátá kapitola pojednává o testovaní a vyhodnocení vytvořeného systému.

This Master thesis deals with machine translation from Czech to Slovak. The first chapter motivates the work, the second discusses various approaches to machine translation and the third details evaluation of the methods. Chapter 4 introduces the design and implementation of my system, paying a special attention to a new parallel corpus that has been created. Chapter 5 summarizes testing and evaluation of the developed system.
Czech-Slovak Machine Translation
Keywords: strojový překlad; statistika; MOSES; paralelní korpus; BLEU; GIZA++; machine translation; statistics; MOSES; parallel corpus; BLEU; GIZA++