Metodika měření optické páteřní sítě - Chleboun, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Díky rozvoji v oblasti telekomunikací a informatiky existují metody jak rozšířit přenosový kanál optického přenosového média. Multiplex je sdružování více signálů do jedné přenosové cesty a vlnový multiplex je po stránce využití maximální přenosové kapacity optického vlákna nejvýhodnější. Předmětem této práce je zjistit, zda je konkrétní přenosová cesta vhodná pro takovéto rozšíření vlastní kapacity a o jakou hodnotu. Odpověď získáme měřením útlumu, chromatické disperze a polarizační vidové disperze, jejichž hodnoty jsou striktně omezené a určují další postup v expanzi přenosové cesty tvořené optickým médiem. Měřicí metody určují charakter měřené trasy a současné přenosové kapacity. Výstupem je pak návrh metodiky měření, která zaručí správné postupy při případném přechodu na vyšší rychlosti. Díky získané charakteristice části BAPS (Brněnská akademická počítačová síť) lze konstatovat, že na této části sítě lze zajistit provoz s přenosovou rychlostí 40 Gb/s pouze za podmínek zavedení jistých protiopatření, především výměny konektorů na měřených optických linkách. Jak na linkách se zpětným odrazem překračujícím normu pro tuto přenosovou rychlost, tak i preventivně na linkách, jejichž hodnoty zpětného odrazu dosud vyhovují. Pro chromatickou a polarizační vidovou disperzi zde protiopatření pro jejich omezení nejsou zapotřebí a tak nestojí v cestě plánovanému přechodu části BAPS na vyšší rychlosti.

There are methods to extend the transmission channel of optical transmission medium thanks to the development of telecommunications and informatics. Multiplex is a grouping of signals into a single transmission path and wave-division multiplexing is the best reason of use of the maximum fiber optic transmission capacity. The subject of this work is to determine whether a particular transmission path is suitable for such an extension of their capacity and how much. The answer is obtained by measuring the attenuation, the chromatic dispersion and the polarization mode dispersion, whose values are strictly limited and which determine next steps in the expansion of the transmission path, which is comprised by optical medium. Measurement methods determine the nature of the measured route and its current transmission capacities. Draft of the measurement methodology, which ensures the correct procedures during a possible transition to higher speeds is the output of this work. Thanks to the acquired characteristics of the BAPS (the Brno Academic Computer Network), the bit rate 40 Gb/s can be provided on this part of the network under the conditions of the introduction of certain countermeasures, particularly the exchange of a connectors on the measured optical lines. As for the back reflection lines in excess of the standard recommendation and pre-emptively on the lines with values with still agree with the return loss. Countermeasure for limiting of the chromatic and the polarization mode dispersion are do not need to stand in the way of a planned transition to a higher rate of the BAPS.
Methodology for the measurement of optical arterial network
Keywords: xWDM; disperze; útlum; metodika; optika; vlákno; xWDM; dispersion; attenuation; methodology; optics; fibre