Intenzifikace stávající čistírny odpadních vod technologií MBR - Spratková, Aneta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2019)
Diplomová práce je zaměřena na tématiku membránových technologií využívaných při čištění odpadních vod. Rešeršní část práce se zabývá problematikou membránové separace aktivovaného kalu, a to především s pomocí ponořených membránových modulů. Práce obsahuje základní principy MBR systémů, přehled používaných membránových modulů, způsoby provozování, výhody i nevýhody využívání tohoto procesu. Praktická část práce se věnuje návrhu intenzifikace čistírny odpadních vod Perná s využitím technologie MBR. Tato část také obsahuje technicko-ekonomické posouzení aktivační ČOV s třetím stupněm čištění a aktivační ČOV s MBR.

This diploma thesis is focused on the topic of membrane technologies used in wastewater treatment. The research part of the thesis deals with membrane separation of activated sludge, and the focus is on the submerged membrane modules. The thesis contains basic principles of MBR systems, an overview of used membrane modules, modes of operation, advantages and disadvantages of using this process. The practical part of the thesis proposes the intensification of WWTP Perná with using MBR technology. This part includes the technical-economic assessment of the activation WWTP with the third stage of treatment and activation WWTP with MBR.
Upgrading of wastewater treatment plant by means of MBR technology.
Keywords: Čištění odpadních vod; čistírna odpadních vod; ČOV; membrána; membránový modul; aktivovaný kal; separace kalu; Wastewater treatment; wastewater treatment plant; WWTP; membrane; membrane module; activated sludge; sludge separation