Hydromobil - návrh mechanicko-hydraulické rekuperace kinetické energie automobilu - Stodolák, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá konstrukčním řešením vozidla poháněného tlakovou energií ukládanou do hydraulicko-pneumatických akumulátorů. V první části jsou popsány druhy rekuperace energie a především je zde rozebrána hydraulická rekuperace. V závěru první části jsou nastíněny hlavní parametry konstrukce řízení vozidel. V druhé části je podrobně rozepsána konstrukce hydromobilu, kde je hlavní důraz kladen na podvozek, především řízení a brzdné systémy. Dále jsou jednotlivé části podvozku podrobeny deformačně-napěťové analýze. Závěrem je popsána samotná výroba hydromobilu a závěrečné shrnutí práce.

This diploma thesis deals with the structural design of a vehicle powered by pressure fluid that is stored in a hydraulic-pneumatic accumulator. The first part described the types of energy recovery, especially hydraulic recovery. Furthermore there are outlined basic parameters of the design of the vehicle driving mechanism. The second part describes the design of hydromobile with emphasis on the chassis, especially the driving and braking system. Additional information on the individual parts of the chassis, that are put through the stress analysis. The final part deals with the actual manufacturing of the hydromobile and is followed by the resume of the thesis.
Hydromobil - design of mechanical-hydraulic recovery of car kinetic energy
Keywords: hydromobil; rekuperace; kinetická energie; hydraulicko-pneumatický akumulátor; Bosch Rexroth; konstrukce rámu; napěťová analýza; hydromobil; recovery; kinetic energy; hydraulic-pneumatic accumulator; Bosch Rexroth; design of the frame; strain analysis