Dostavba ZŠ Slovanské náměstí - Fajkusová, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2015)
Projekt se zabývá optimalizací funkcí a dostavbou Základní školy Slovanské náměstí. Tato škola se nachází na slovanském náměstí (č.p. 1218) v Brně – Králově poli a je součástí nemovitých kulturních památek města Brna. Památkově chráněná průčelí do všech tří ulic, kam budova zasahuje, jsou považovány za doklad geometrizující moderny, zde s kubistickými náběhy. Autorem fasády je Antonín Blažek ve spolupráci s Václavem Prokopem a Václavem Hynkem Machem. V rámci projektu byly optimalizovány funkce jednotlivých místností spolu s návaznosti daných provozů. Dále byl požadavek přizpůsobit budovu k využívání i lidmi s omezenou schopností pohybu a orientace, což bylo realizováno vybudováním výtahu a hygienického zázemí. Hygienická zázemí stávající byla upravena tak, aby v obou křídlech budovy byly toalety jak chlapecké tak dívčí. Nedostačující prostory jídelny a družin byly rozšířeny do dostavby, která vznikla na pozemku dvora školy jako dvoupatrová budova. Ta byla umístěna tak, aby se propojila vnitřní hlavní komunikace a tak se zkrátily vzdálenosti mezi jednotlivými křídly budovy. Protože napojení komunikací bylo v 1PP a 1NP realizováno z různých míst, vznikla hmota o dvou podlažích, která se ovšem nekopírují. Vzhledem k této skutečnosti byl konstrukční systém navržen jako monolitický ŽB skelet, tvořený kruhovými sloupy a lokálně podepřenou deskou. Vzhledem k rozložení jednotlivých konstrukčních prvků je založen na monolitickém betonovém roštu. Střechy obou pater jsou ploché, přičemž v 1PP je navržena střecha pochozí, aby se co nejvíce nahradil zastavěný prostor dvora. Budova je v 1PP značně prosklená, aby zabránila pocitu stísněnosti tohoto dvora. Fasáda je navržena na míru, má nahrazovat výtvarné dílo a je navržena podle jednoho z obrazů moderní abstrakce. Celý návrh klade důraz na pohyb a jeho zjednodušení, to se tedy přepsalo i do fasády, spolu se snahou prostor opticky zcelit.

The project deals with an optimization of functions and an extension of the building of ZŠ Slovanské náměstí primary school. The school is in the Slovanské náměstí square (No. 1218) in Brno – Královo pole and it is a preserved historic building. The preserved historic facades which face all the three streets where the building stands are an example of geometric modern art, which is influenced by cubism in this case. Its designer is Antonín Blažek, who cooperated with Václav Prokop and Václav Hynek Mach. Functions of rooms in the building were optimized along with linking of their scheme. The project also aimed to facilitate access for people with physical disabilities which was realized by a construction of a lift and by an adaptation of sanitary facilities. Lavatories were reorganized in order to have men's and ladies' lavatories in both wings of the building. The small and insufficient capacities of the kitchen and of the canteen were increased by an extension of the building in the area of the school yard. The extension created a connection between the two wings of the building and enabled a passage between them. Since the passages in the ground floor and in the first floor connect different points, the disposition of each floor is different. Therefore, the designed construction system is a monolithic reinforced concrete skeleton, it is composed of circular columns and of a locally supported slab. It is founded on a monolithic concrete slab because of the disposition of the construction elements. Both roofs are flat and the roof of the ground level can be walked on in order to make up for the lost room in the yard. Some of the walls in the ground floor are glass so the yard does not look as a confined space. The façade is specially designed for this building, it is meant to replace the piece of art and it is inspired by a modern abstract painting.
Completion of the Construction of Slovanské náměstí Elementary School
Keywords: Základní škola; ZŠ Slovanské náměstí; Slovanské náměstí; dostavba; optimalizace funkcí; monolitický železobetonový skelet; plochá střecha; monolitický betonový rošt; pohyb; památkově chráněná budova; Antonín Blažek; Brno – Královo Pole; průčelí; Primary school; ZŠ Slovanské náměstí; Slovanské náměstí; extension; optimization of functions; monolithic reinforced concrete skeleton; flat roof; monolithic concrete slab; motion; historic building; Antonín Blažek; Brno – Královo Pole; facade