Vliv prvku pasivní bezpečnosti vozidel při kolizích s chodci - Mrázek, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2011)
Práce se zabývá vlivem prvků pasivní bezpečnosti při kolizích s chodci. První část práce je zaměřena na obecné seznámení s prvky aktivní a pasivní bezpečnosti vozidel. V následující části se zabývá konstrukcí a využitím moderních prvků pasivní bezpečnosti při kolizích s chodci. V třetí kapitole je pozornost věnována porovnání modelových situací střetu vozidla s chodcem, řešených pomocí simulačního programu. V závěru této kapitoly je provedena syntéza výsledků těchto modelových situací. Poslední část se zabývá možností zvýšení bezpečnosti chodců při vzájemných kolizích s automobily s výhledem do blízké budoucnosti.

This thesis deals with the influence of passive safety features during vehicle collisions with pedestrians. The first part focuses on introducing the basic components of active and passive vehicle safety. The second part deals with construction and usage of modern components of passive safety during vehicle collisions with pedestrians. A comparing situation model of vehicle collisions with pedestrian is introduced in the third part for which a simulation programme has been used. At the close of this part there is a result synthesis of these model situations. The last part deals with the possibility of increasing pedestrian safety.
The Influence of Passive Safety Features During Vehicle Collisions with Pedestrians
Keywords: Aktivní kapota; bezpečnost; počítačová simulace; systémy airbagů pro chodce.; Active bonnet; safety; computational simulation; airbag system for pedestrians.