Obnova barokní sýpky v Bohuticích - Klimeš, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Předmětem bakalářské práce je rekonstrukce a adaptace s důrazem na zachování jeho původního rázu (změna dokončené stavby) bývalý zemědělský objekt v obci Bohutice, která je poměrně bohatá na nemovité kulturní památky. Projekt vychází z předmětu AG033 Ateliér architektonické tvorby III – Obnova památek. Objekt barokní sýpky vznikl v 18. století. Ta byla původně vybudována na kraji obce za účelem uskladnění a vysušení obilovin. Později došlo ke změně využití sýpky a k jejím následným stavebním změnám a úpravám. Jako poslední o barokní sýpku projevila zájem firma, která měla v plánu vyřezat cenné dřevěné konstrukce vynášející podlaží a prodat je do Itálie. Díky zásahu současného majitele pana Pavla Štefka, který zažádal o prohlášení sýpky za nemovitou kulturní památku, byla konstrukce sýpky uchráněna a sýpky tak připadla novému majiteli – fyzické osobě. Jedná se o stavbu smíšenou. V prvním nadzemním podlaží se nachází především kavárna se zázemím a flexibilní třída. V druhém nadzemním podlaží multifunkční sál se zázemím a třetí nadzemní podlaží obsahuje prostory pro krátkodobé bydlení. Jedním z nejvýraznějších prvků návrhu je přístavba barokní sýpky, která se z důvodů omezené velikosti pozemku sýpky nachází na severní straně parcely. Od počátku návrhu, bylo záměrem zachovat génia loci místa a barokní sýpky, tudíž tvar přístavby přesně kopíruje tvar barokní sýpky, tedy jednoduchý kvádr se sedlovou střechou. Pouze materiálové řešené bylo z důvodů různých časových období dvou celků, a to původní sýpky a přístavby rozlišeno. Stavba je takto rozdělena do dvou hlavních celků. Každý z těchto celků má jeden vstup. První část barokní sýpky má spíše charakter veřejné části a slučuje hned několik funkcí najednou. Druhá část sýpky slouží především, jako prostory pro krátkodobé ubytování. Návrh se snaží rovněž co nejvíce zachovávat původní materiálové a konstrukční řešení původní části budovy. Stavba je doplněna o malý park s pergolou, který slouží především k odpočinku návštěvn

The subject of this bachelor thesis is reconstruction and adaptation with an emphasis on preservation of its original character (change of completed construction) former agricultural building in the village Bohutice, which is relatively rich in cultural monuments. The project is based on the subject AG033 Studio of Architectural Design III - Restoration of Monuments. The Baroque granary was built in the 18th century. It was originally built on the outskirts of the village to store and dry cereals. Later there was a change in the use of the granary and its subsequent construction changes and modifications. The last one in the Baroque granary was an interest in a company that planned to carve valuable wooden structures carrying floors and sell them to Italy. Thanks to the intervention of the present owner, Mr. Pavel Štefek, who applied for the declaration of the granary as an immovable cultural monument, the construction of the granary was preserved and the granaries fell to the new owner. This is a mixed building. On the first floor, there is primarily a café with facilities and a flexible classroom. On the second floor, there is a multifunctional hall with facilities and the third floor contains space for short-term living. One of the most significant elements of the design is the extension of the baroque granary, which is located on the north side of the parcel due to the limited size of the granary plot. From the beginning of the design, the intention was to preserve the genius loci of the place and the baroque granary, so the shape of the extension exactly follows the shape of the baroque granary, a simple block with a gabled roof. Only material solutions were differentiated due to different periods of two units, namely the original granaries and extensions. The building is thus divided into two main units. Each of these units has one input. The first part of the baroque granary is more like a public part and combines several functions at once. The second part
Reconstruction of baroque granary in Bohutice
Keywords: barokní sýpka; Bohutice; obnova; kavárna; multifunkční sál; ubytování; přístavba; park; baroque granary; Bohutice; reconstruction; cafe; multifunctional hall; accommodation; outbuilding; park