Detekce tváří v obraze - Škrobák, Dalibor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Tato práce se zabývá detekci tváře ve statickém obrazu. Teoretická část práce je zaměřena na barevné modely využívané pro detekci kůže v obraze (RGB, HSI, YCbCr), metodami využívající barevnou složku obrázků k detekci kůže (explicitní, parametrické či neparametrické metody), metrikou obrazu, detekci hran, matematickou morfologií, metodami pro klasifikaci tváře (příznakové metody, invariantní metody, znalostní metody, metody založené na porovnávání šablon). Praktická část obsahuje konkrétní návrh a praktickou realizaci dvou algoritmů detekující barvu kůže v obraze (jednoduchá metoda založená na Cr chrominační složce a statistická metoda). Praktická část také obsahuje návrh a praktickou realizaci dvou klasifikátorů tváře (příznaková metoda a metoda porovnávání šablon).

This thesis is focused on face detection in static picture. Theoretical part contains color spaces (RGB, HSI, YCbCr), methods for skin detection (explicit, parametric or non-parametric methods), image metric, edge detection, mathematical morphology, methods for classification faces (appearance-based methods, feature invariant approaches, knowledge-based methods, template matching methods). Practical part of this thesis contains concept and practical realization two algorithms for segmentation skin in static image (simple method based on Cr chroma components and statistical method). Practical part contains concept and practical realization two algorithms for classification face (appearance-based method and template matching method) too.
Face recognition
Keywords: detekce kůže; segmentace; detekce tváře; hranový detektor; příznaková metoda; klasifikátor; porovnávání šablon; šablona; skin detection; segmentation; face detection; edge detector; knowledge-based method; classifier; template matching; template